για τα καρκινάκια του πλανήτη

Διαβάζεις, πριν λίγες ημέρες, στην Ελευθεροτυπία μια συνέντευξη του κ. Σκορδαλάκη, επίκουρου καθηγητή στο Wistar Institute της Φιλαδέλφειας, ο οποίος (προφανώς συμμετέχοντας ή καθοδηγώντας μια ερυενητική ομάδα, αυτό δεν καθίσταται σαφές) έκανε ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του τρόπου να χτυπιούνται αποκλειστικά τα καρκινικά κύτταρα στις αντικαρκινικές θεραπείες. Κλειδί ένα αντιγηραντικό ένζυμο, ανενεργό στα περισσότερα κύτταρα ενηλίκων, ενεργό όμως σε όλες τις μορφές των καρκινικών κυττάρων. Η τελομεράση. Η προσφορά του κ. Σκορδαλάκη, όπως προκύπτει από την συνέντευξη, είναι ότι η δομή αυτού του ενζύμου κατέστη περισσότερο κατανοήτη από ότι στο παρελθόν.

Ακούς σήμερα στο ραδιόφωνο ότι η Ισπανίδα  καθηγήτρια Maria Blasco, η οποία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Μαδρίτης διεθύνει μια ομάδα επιστημόνων που εργάζεται πάνω στα τελομερή και την τελομεράση   βραβεύτηκε από το ίδρυμα Körber του Αμβούργου για την προσφορά της ομάδας της στην κατανόηση της λειτουργίας  της τελομεράσης.

Θυμάσαι την συνέντευξη, δεν θυμάσαι όμως να διάβασες λέξη ούτε στην ίδια την συνέντευξη ούτε στον πρόλογο του δημοσιογράφου Γ. Κιούση, για άλλες ερευνητικές ομάδες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο. Νομίζεις μάλιστα ότι θυμάσαι την αίσθηση που αποκόμισες, ότι ο κ. Σκορδαλάκης είναι μόνος στον κόσμο που  συνδέει την τελομεράση με την αντικαρκινική θεραπεία.

Ξαναδιαβάζεις την συνέντευξη. Είναι σαφές γιατί αποκόμισες αυτή την αίσθηση, όπως είναι επίσης σαφές ότι είσαι ηλίθιος που δεν την αμφισβήτησες, κι ας σε παρέσυρε το κείμενο προς τα εκεί. Και ως ηλίθιος εξακολουθείς να ρωτάς: Μα καλά γιατί δεν αναφέρθηκε ούτε ο ένας ούτε ο άλλος έστω με μισή πρόταση στο γεγονός ότι κι άλλοι ερευνητές, προφανώς πολλοί, δουλεύουν στον ίδιο δρόμο; Δεν είναι σημαντικό ως πληροφορία;

Η ίδια η συνέντευξη όμως, ο κ. Κιούσης έχει προνοήσει. Γιατί μετά τις καθιερωμένες γελοιότητες (υπερηφάνειες Ελλήνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό, Καζαντζάκη για την δύναμη της θέλησης κ.λπ.) ακολουθεί η τελευταία ερώτηση:

Μέχρι σήμερα έχουν ενδιαφερθεί εταιρείες για την παραγωγή του φαρμάκου που θα απενεργοποιούσε την τελομεράση και θα λειτουργούσε πιθανώς κατά όλων των καρκίνων;

Η απάντηση του κ. Σκορδαλάκη είναι συνετή και συγκρατημένη. Η ερώτηση όμως εν προκειμένω είναι σημαντικότερη από την απάντηση. Μήπως και καταλάβουν κάτι ηλίθιοι σαν κι εμένα.

——————————-

Πίνακας με όλους τους επιστήμονες που συμβάλλουν στην έρευνα για την κατανόηση της τελομεράσης

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: