«ας σπεύσουν, να βιαστούν να…»: όταν η επιτάχυνση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου

Από την άλλη, πάντως, όλοι οι τελειόφοιτοι δάσκαλοι ας σπεύσουν να βιαστούν να πάρουν πτυχίο για να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό πρόσληψης. Την επόμενη διετία θα προσληφθούν 2.400 δάσκαλοι, όσοι υπολογίζεται ότι περίπου είναι και οι τελειόφοιτοι των παιδαγωγικών σχολών. (από την σημερινή Καθημερινή, (ανυπόγραφο) άρθρο με τίτλο 5.370 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία)

Επιτακτικότερη δεν θα μπορούσε να είναι η προτροπή της εφημερίδας στους τελειόφοιτους των παιδαγωγικών τμημάτων: «ας σπεύσουν να βιαστούν να πάρουν πτυχίο» σημαίνει ούτε λίγο ούτε πολύ «ας κινηθούν γρήγορα να βιαστούν να πάρουν πτυχίο» ή παραστατικότερα «ας βιαστούν να βιαστούν να πάρουν πτυχίο». Τυπικά ο προφανής πλεονασμός είναι «λάθος». Ουσιαστικά δίνει στην πρόταση τον αέρα του εξαιρετικά επείγοντως, είναι λοιπόν άκρως επιτυχής.Δεν σχολιάζουμε από διάθεση να στηλιτεύσουμε το «λάθος». Παρόλο που η φράση «σπεύδω να βιαστώ να …» δεν έχει κατοχυρωθεί στην νεοελληνική (νομίζουμε τουλάχιστον) βρίσκεται στα χνάρια λαμπρής παράδοσης, αυτής για παράδειγμα της ταυτόχρονης χρήσης δύο επιρρημάτων που δηλώνουν επανάληψη: αὖ και πάλιν μέσα στην ίδια πρόταση, ως προσδιορισμούς του ίδιου ρηματικού τύπου, χρήσης που είναι συχνή στην αρχαία τραγωδία και (λιγότερο συχνή) στην κωμωδία.
Εξάλλου το «λάθος» μας επιτρέπει (ή καλύτερα μας βάζει στον πειρασμό) να δοκιμάσουμε να ερμηνεύσουμε την πρόθεση του / της (δυστυχώς ανώνυμου/-ης) συντάκτη / συντάκτριας: το «ας σπεύσουν» μόνο του μάλλον έμοιαζε πολύ ψυχρό, αποστασιοποιημένο, ανίκανο να δηλώσει το «επείγον» του πράγματος. Το «να βιαστούν» μόνο του ίσως έμοιαζε υπερβολικά επιτακτικό και κάπως αταίριαστο στο υψηλό ύφος της εφημερίδας. Ο συνδυασμός τους σώζει την κατάσταση και κράτα τον σκύλο χορτάτο ενώ η πίτα μένει ολόκληρη. (Τα πράγματα μπορεί βέβαια να είναι κάπως απλούστερα: στην τελική διόρθωση δεν σβήνεται η προς αντικατάσταση λέξη αλλά παραμένει δίπλα σε αυτή που την αντικαθιστά. Αλλά τούτο θα ήταν πεζό, πεζότατο…)
Έχει την πλάκα του να παίζεις με τα ωραία «λάθη» (σχεδόν όλα τα «λάθη» είναι ωραία και πολύ συχνά χρήσιμα). Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αθώα χαρά του παιχνιδιού κόβεται πάντως λίγο απότομα, όταν συλλογιστείς πώς το «λάθος» έχει και θύματα: τους φοιτητές των παιδαγωγικών σχολών που πρέπει να σπεύσουν να βιαστούν να ξεκωλοθούν για να πάρουν μέρος στον άκρως υποτιμητικό για τις σπουδές τους και το επάγγελμα που θα κληθούν να εξασκήσουν διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

35 Σχόλια to “«ας σπεύσουν, να βιαστούν να…»: όταν η επιτάχυνση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου”

 1. Σπεύσε μαυροχάλι.
  Θα έλεγα να τραβήξεις κατά τα νησιά, βέβαια, και όχι κατά τον διορισμό. Έλα στα μέρη της Κίρκης, θα ξεχαστείς λίγο. Ο Παράδεισος μπορεί να περιμένει (μετά).
  Αν το αποφασίσεις μίλα μου δίπλα.

 2. Μαυροχαλι, έλα κι εσύ στων Φαιάκων το νησί…

 3. προς Θέωρημα και Μάνο:
  κατά τα φαινόμενα το 1/3 μαυροχαλι θα παραμείνει στην χώρα που μοιράζει απλόχερα μίζες παντού (και για να λέμε την αλήθεια μόνο για αυτό το 1/3 ο γράφων μπορεί να αναλάβει πραγματικά την ευθύνη), το άλλο 1/3 στο έτερο σκέλο του «άξονα» και το τρίτο 1/3 … μπορεί και να τα καταφέρει να επισκεφτεί την Corfu. Ποιος ξέρει;
  Οπότε … μην παίζετε έτσι άκαρδα με τον πόνο του πρώτου τρίτου. Αφήστε το να νομίζει ότι κάτι κάνει πετώντας εξυπνάδες στα σχόλια.

 4. Ποτέ δεν είναι αργά για ανατροπές, μαύροχάλι. Ελπίζοντας σε μια ανατροπή πορευόμαστε όλοι. Ειδικά των προγραμμάτων μας.
  Νόμιζα πως είσαι γυναίκα. Σχώρα με αν σου μίλαγα αναλόγως τόσον καιρό. Θα είμαι στην Κορυφώ ως την επόμενη Παρασκευή και μετά κατά τα μέσα Αυγούστου. Μακάρι να συμπέσουμε, αλλιώς, του χρόνου, ναι.
  Να είσαι καλά και μη μαυρίσεις άλλο, ε? 🙂

 5. Theorema, το Μαυροχαλι είναι τρισυπόστατο. Ποτέ δεν ξέρεις το φύλο… 🙂

 6. 1. Η θεολογική ερμηνεία: το μαυροχαλι είναι κάτι σαν την αγία τριάδα (ο Μάνος με τα τρισυπόστατά του φταίει): η αγία τριάδα είναι θηλύκη, αποτελείται όμως από ένα άφυλο με αρσενική μορφή (πατήρ), ένα αρσενικό (υιός) και ένα ουδέτερο που ενίοτε παίρνει θηλυκή μορφή (άγιο πνεύμα, σε σχήμα περιστεράς, γλωσσών φωτιάς κ.λπ.).
  2. Η μελό ερμηνεία: το μαυροχαλι δεν είναι αρσενικό ή θηλυκό. Το μαυροχαλι είναι συλλογικό.

  υγ. Μια φορά, εμείς Θεώρημα, το παίρνουμε για κομπλιμέντο ολκής, το «λαθάκι» σου. Από «τρισυπόστατα» πάντως κάτι ξέρεις κι εσύ.

 7. Λοιπόν, η αφεντιά μου θα είναι στην Κέρκυρα στις 19. Πάρτε τις συλλογικές σας αποφάσεις κι ελάτε.

 8. Μαυροχάλι, μια χαρά μου τα λες! Μεγάλη χαρά, μάλιστα! Αν ξέρω λέει… Τεσπά 🙂

  Μάνος 17 φεύγω, κι επανέρχομαι κατά τις 3 Αυγούστου! Επίτηδες το κάνεις? 😉

 9. 18, sorry.
  Μάλλον μόνο τον κύριο Κ. θα δεις φέτος. Εμένα σε μιαν άλλη εκδρομή… Εκτός αν μείνεις μέχρι τις 3.
  Όπως και να χει, το νησί πετάει! Καλές διακοπές!

 10. Οχι, δεν το κάνω επίτηδες.
  Αλλά μέσα στον Αύγουστο θα ανέβω πάλι.

 11. Καλά ρε σεις, δεν ντρέπεστε να μιλάτε για διακοπές στο μπλογκ ενός «μορφώματος» του οποίου η μία τουλάχιστον συνιστώσα θα περάσει το καλοκαίρι «στην χώρα που μοιράζει απλόχερα μίζες παντού»; τσκ τσκ τσκ!

 12. Και να μιλούσαν απλώς, ρε Στέλιο, χαλάλι. Σε λίγο, όπως το πάνε, θα κατηγορήσουν το όμορφό μας «μόρφωμα» που δεν συμπίπτουν, Μάνος και Θεώρημα στας ημερομηνίας των διακοπών των στην Corfu. Ή θα μας αναθέσουν να τους κανονίσουμε τις επόμενές των διακοπές. Δεν ξέρω και σε ποιο κίτρινο πλάσμα να αναθέσω, να εκφράσει την αγανάκτησή μας.

  υγ. Καλά που παρενέβης γιατί με μαθηματική βεβαιότητα η συνέχεια θα ήταν:
  Θεώρημα: Α ναι, πότε ακριβώς; Γιατί εγώ θα είμαι ξανά από τις 3 μέχρι τις 33. Μαυροχαλι δεν έρχεσαι κι εσύ; (για ξεκάρφωμα βέβαια η ερώτηση)
  Μανος: Α δεν βολεύει. Εγώ θα πάω 1 με 2 και ξανά αρχές Σεπτεμβρίου κλπ…
  Καλά που παρενέβης.

  υγ. Γκρίνια και κακό το μαυροχαλι. Εμ με τέτοιο όνομα τι να περμένεις;

 13. Μαυροχάλι,
  θα συμπέσουμε όλοι μαζί, θα το δεις. Είμαι της εταιρείας που έβγαζε κάποτε τον Τυχερούλη (ε, λοιπόν ναι, προδίδω την ηλικία μου και δεν με νοιάζει καν!), αν το μελετήσω γίνεται.
  Αν έρθεις από μέσα Αυγούστου και μετά, ως τις 31 θα είμαι εκεί. Όχι ότι θα χάσεις και τίποτα δηλαδή αν δεν με δεις, αλλά λέμε τώρα. 🙂

  Μάνο,
  θα τα πούμε μάλλον στο δεύτερο μισό των διακοπών σου στο νησί, αν όντως ξανανέβεις.
  Αν δεν έχεις πού να μείνεις μίλα με τον Κύριο Κ., μήπως και σε βολέψει στο σπίτι μου, μιας κι εγώ θα κατηφορήσω το Σάββατο στη μαγική Αθήνα.

  Στέλιο,
  Εγώ είμαι αθώα! Το ορκίζομαι στον Μεγάλο Τουτάτη!!!
  Οι συμπτώσεις μας κυνηγάνε, έτσι το θέλησε η μοίρα κ.λπ. Δεν ανηφορίζεις κι εσύ? Να κλείσουμε πούλμαν όλοι μαζί?

  Μαύροχάλι,
  ΜΗΝ μαυρίσεις άλλο λέμε…

 14. Μπα, θεώρημα, εγώ φέτος θα κατηφορήσω προς Κρήτη. Και για όλα φταίει ο Μάνος που δε με βοήθησε να βρω να μείνω στην Κέρκυρα.

  Συγγνώμη, μαυροχαλι, που προσχωρώ έτσι εύκολα στο αντίπαλο στρατόπεδο, είμαι αδικαιολόγητος! Αλλά δεν ντρέπομαι.
  Του χρόνου, όμως… θα μας δείξεις!

 15. Λοιπόν, εγώ αυτή την παρέα δεν την αλλάζω Μαυροχαλι και γκρίνιαζε όσο θέλεις. Σου πάει εντωμεταξύ αυτό το ύφος, γάντι.

  Theorema, ευχαριστώ πάρα πολύ για την φιλόξενη διάθεση. Εχω σπίτι να μείνω στο νησί, αλλά με συγκινεί η πρότασή σας. Είμαι σίγουρος ότι θα περάσουμε πολύ ωραία με τον κύριο Κ. Κρίμα που δεν θα είστε κι εσείς, αλλά θα υπάρξουν ευκαιρίες.

  Ο Στέλιος ψεύδεται διότι του πρότεινα σπίτι να μείνουμε κι αρνήθηκε. Ηθελε σουίτα στο Καβαλιέρι και δεν προλαβαίναμε να κλείσουμε.

  Μαυροχαλι, και πάλι ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.

 16. όχι, παιδιά, τι ευχαριστούμε! Σα στο σπίτι σας. Εδώ η φιλόξενη Θεώρημα χαρίζει πραγματικά σπίτια σε πραγματικά νησιά, για πραγματικές ημερομηνίες, για λίγο virtual χώρο…δεν αξίζει να γίνεται καν λόγος.

  υγ. φίδι κολοβό ο Στελάρας.
  υγ. Προς άρσιν πάσης παρεξηγήσεως: Η Θεώρημα χαρίζει όχι μόνο πραγματικό αλλά και virtual χώρο. Ούτε στο νυχάκι της δεν την φτάνει λοιπόν το μαυροχαλι.

 17. Όχι και χαρίζω ρε μαύροχάλι! Νοίκι του πρότεινα και μάλιστα μαυραγορίτικο! (λολ)
  Άμα το σπίτι είναι άδειο, γιατί να μη βολευτεί ο κόσμος? Δεν είναι βέβαια επιπέδου Καβαλιέρι, αλλά εμείς ήμασταν ανέκαθεν του Μπέλα Βενέτσια, μη σου πω και Ατλαντίς (ε ρε εποχές…), και Άστρον, οπότε ενδέχεται το σέρβις να μην είναι και τόσο κυριλέ.
  Τον βέρτσουαλ χώρο σου προσωπικά τον δέχομαι με ευγνωμοσύνη, μοιάζει πολύ με το ρίαλ σπίτι μου άλλωστε, οπότε ταιριάζουμε εμείς τα δυο ως προς την προσφορά. Όλοι οι καλοί χωράνε.

  Μάνος, καλές διακοπες και τα λέμε τον Αύγουστο, αν ξανανέβεις στο νησί (μαζί με το μαυροχάλι) Χεχε!
  Μαυροχάλι ξεκούνα επιτέλους!!! Θα κάνουμε σαμποτάζ στον Κύριο Κ. και στον Μάνο, καθισμένες σε ΑΠΕΝΑΝΤΙ τραπεζάκι! Χεχε!

  Στέλιο, καλή Κρήτη!

 18. Είδε κανείς τα μπρατσάκια μου; Κάπου εδώ-γύρω τα είχα αφήσει.

 19. ρε Λεβαντή, δεν αφήνεις τις (φιδο)πονηρές ανασκευές κατηγοριών (φίδι κολοβό με μπράτσα για μπρατσάκια γίνεται; δεν γίνεται! Άρα …). Προδοσία απαράγραπτη.

  υγ. Κάπου κάτω από τις λίστες με τα επόμενα θύματα προδοσίας και απάτης θα τα άφησες.

  Θεώρημα, λέμε, ξαναλέμε, εσείς όμως εκεί: μας έχετε στον ενικό και στο θηλυκό. Εμμονές είναι αυτές θα μας πείτε, ο καθένα και η καθεμιά έχει τις δικές του.

 20. Αγαπητά μαύραχάλια,
  παρόλη τη διαίσθησή μου, αποφάσισα να σας απευθύνομαι σε πληθυντικό (ευγενίας) και σε ουδέτερο (έδαφος), έτσι ώστε να είμαι πάντα μέσα όσον αφορά την υπόσταση και τα λοιπά χαρακτηριστικά σας.

  Από εμμονές άλλο τίποτα. Είμαι η βασίλισσα των κολημάτων. Το παραδέχομαι. Ό,τι και να πείτε θα το δεχτώ με το κεφάλι σκυφτό και με επίγνωση.

  Σας συμπαθώ ιδιαιτέρως, βρίσκω σε σας εκλεκτικές συγγένειες. Μακάρι να υπερισχύσει το 1/3 που λέγαμε και να το πιάσουμε τελικά εκείνο το απέναντι τραπέζι. Θα κρατήσω καρέκλες για 4. 3 εσεις, μία εγώ (ελπίζω να μην έχω μεταλλαχτεί εντελώς ως τότε και να έχω βγάλει πλοκάμια ή αγκάθια αχινού).

  Τα σέβη μου.

 21. Αααα… γμτ…. Καίει αυτή η άμμος. Στέλιο εσύ φταις. Αφού σου είπα θέλω βότσαλο. Μια χαρά θα ήταν στο Νησάκι. Φαγώθηκες να σε πάω στον Κοντογιαλό. Αντε ντύσου να φύγουμε, μας περιμένουν ο Χερ Κ. και το Theorema με τα Μαυραχαλια στην πόλη. Θα καίει και το αυτοκίνητο μες στον ήλιο τόση ώρα. Εσύ οδηγείς. Τι πού έχω τα κλειδιά, τα κλειδιά ήταν μες στην τσάντα σου. Δεν το πιστεύω, τα χάσαμε, και τώρα τι θα πούμε στα παιδιά, ελάτε να μας πάρετε με το δικό σας γιατί μας βάρεσε ο ήλιος και δεν μπορούμε να οδηγήσουμε; Εμ, μας φιλοξενούν στο σπίτι τους, εμ δε μας έχουν αφήσει να κεράσουμε ούτε μια φορά, να τους τρέχουμε έτσι και εδώ;

 22. Τα φίδια, Μάνο, θέλουν άμμο. Άμμο ή ψηλά χορτάρια. Όχι βότσαλα. Έπρεπε να το ξέρεις.
  Δώσε σήμα εσύ και θα στείλουμε ραδιοταξί, μερσεντέ, να σας παραλάβει. Σφαίρα θα έρθει από τον σταθμό του Μονάχου κατευθείαν.

  υγ. Για σας, Θεώρημα, σκαρώνουμε απάντηση προσεγμένη, όχι αρλούμπες στο γόνατο, που λέμε στον Μάνο.

 23. Φίλτατα μαυραχάλια,
  Με τιμά ιδιαιτέρως το σχόλιό σας! Χαμογελώ ξαφνικά μέσα στο νετ καφέ «ΝετΟικος» και οι θαμώνες με κοιτούν με κατανόηση!…
  Αναμένω!

  Μάνο,
  Αμάξι εδώ στο Ελλάντα δεν διαθέτουμε, οπότε βγάλε ρεζέρβα, τσέκαρε λάδια, φόρα καπελάκι, φτιάξε φραπέ και πάρε το επόμενο φέρυ.
  Ο καιρός με μια βαλίτσα,
  φτάνει στην Ηγουμενίτσα,
  και μπαίνει μεσ’το φέρυ μποτ!
  Καμ ον, λετ ιτ γκόου.
  Τα μάυραχάλια μην ξεχάσεις, άρχισα να παθαίνω εξάρτηση 🙂

 24. Το Μαυροχάλι σας μπερδεύει με τη θεολογική του ορολογία. Η αλήθεια είναι ότι το ΜΧ είναι ο ΣΥΝ. Κατά τ΄άλλα σας καλώ να συνοδεύσετε το Μάνο στην Κέρκυρα και ν αφησετε τις Βαδες και τις Κρητες.

 25. Θεώρημα,
  έχουμε λιγάκι ξαφνιαστεί, αν και δε θα ῾πρεπε.
  Τα κοσμήματα δεν τα πολυσυμπαθούμε γενικώς και το χάζεμα στις βιτρίνες επίσης. Ελάχιστα πράγματα που μας αρέσουν πραγματικά βρίσκουμε. Δεν πάει όμως πολύς καιρός που, περπατώντας βιαστικά για τη δουλειά … τσουπ, εκείνα τα σκουλαρικάκια στη βιτρίνα ξέρεις μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, χωρίς καθόλου να σκεφτείς ότι σου αρέσουν. Και αυτό δεν αλλάζει. Έτσι γίνεται. Δεν θα έπρεπε λοιπόν να ξαφνιαστούμε.

  υγ. Προσέξτε, μην σας βλέπει από καμιά μεριά η κ. Γεωργακοπούλου, όταν χαμογελάτε. Μπορεί να σας κάνει παρατήρηση.

 26. Herr K., ως κάτοχος της αλήθειας και εκφραστής της κάτι θα ξέρετε από θεολογία. Και ναι, έχετε τρόπον τινά δίκιο, το μχ είναι, παρόλο που διαμαρτύρεται συχνά, θετικό «μόρφωμα».
  Αν πάλι από το άλλο μόρφωμα, με το οποίο ίσως κάποιοι αναγνώστες θεωρήσουν ότι μας ταυτίζετε, θα θέλαμε να κρατήσουμε κάτι, αυτό θα ήταν οι ρίζες και όχι οι κεφαλές. (Είπαμε εμμονές.)
  υγ. Το 1/3 μας έχει φάει τα μαύρα του τα όψιμα νιάτα στις Βαδες, έτσι είναι. Τώρα, στο τέλος κοντά, να την εγκαταλείψει προώρως, δεν γένεται, όσο κι αν έχει λόγους πολλούς να το επιθυμεί διακαώς.
  Η Κρήτη αφορά τον κ. Λεβαντή — (εμάς πέρασε και δεν μας άγγιξε), όποτε δεν παίρνουμε θέση.

 27. Εγώ έχω να δηλώσω ότι αυτός ο χάλιας (ο μαύρος) με έχει πάρει χαμπάρι και δεν με αφήνει σε χλωρό κλαρί. Για αυτό, πρώτον, συνεχίζω τη διακοποκουβέντα: Herr K. ευχαριστώ για την πρόσκληση, αλλά θα έρθω μόνο αν έρθει και ο μαύρος χάλιας 😉 (στον τελευταίο το ματάκι).
  Δεύτερον, πάω στο καινούργιο ποστ, που έχει πιο πολύ γέλιο 🙂 .

 28. Ρε Στέλιο, τι έπαθε η φωνή σου;

 29. «Κάτοχος της μοναδικής αλήθειας», Μαυροχάλι. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ απευθυνθείτε στο Fener Rum Patrikhanesi.

 30. @ manos
  Σέρνεται* ίωση…

  *σαν το φίδι

 31. @στελάρας με την βαθιά φωνή,
  άξιζε τελικά όλη η φλυαρία για προδοσίες και φίδια για αυτό το μοναδικό λογοπαίγνιο «σέρνεται ίοση«. Χαλάλι.

  @ μα τούτος και οι όμοιοί του οργανισμοί προκαλούν τεράστια σύγχυση. Είναι κάμποσοι, όλοι ισχυρίζονται ότι ο καθένας κατέχει την μία, απόλυτη αλήθεια, και συνεννοούνται άριστα μεταξύ τους. Προτιμούμε λοιπόν τον Herr K.

 32. Φίλτατα μαυραχάλια,
  μένω ενεή και δηλώνω πολύ υπερήφανη.
  Ξέρετε, είμαι -μεταξύ άλλων- από εκείνα τα ενθουσιώδη πρωτάκια που αν τους πουν πως είναι καλούτσικοι μαθητές αμέσως βάζουν πλώρη για το 10′.
  Καθώς τυγχάνω ΚΑΙ ψυχαναγκαστικάρα, τώρα μου βάλατε challenge διαρκείας.
  Σας ευχαριστώ.

  ΥΓ
  Πάλι χαμογελάω, γμτ. Τι κακό κι αυτό. Το γελαστό παιδί κατήντησα εδώ μέσα 🙂

 33. Theorema πολύ ωραίο το σπίτι! Και χωράει όλα τα Μαυρα χαλια…

 34. Μάνος,
  Φχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.
  Είπαμε, οι καλοί παντού χωράνε, πόσο μάλλον οι κακοί!

  Και για εσάς τα καλύτερα έμαθα! 🙂
  Άντε, την επόμενη φορά να μαζευτούμε όλοι μαζί (ΚΑΙ τα μαύρα χάλια) Χεχε!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: