ο (νέος) «δημοκρατικός» ολοκληρωτισμός

«Η σημερινή κυβέρνηση θεωρεί θεμελιακή κατάκτηση την αξιοποίηση των «Ατομικών Δικαιωμ­άτω­ν». Είναι κατάκτηση κάθε ευνομούμενης και κοινωνικής δημοκρατίας. Όμως αυτά δεν πρέπει να λειτουργούν σε βάρος της κοινωνικής ολότητας και του δημοσίου συμφέροντος. Η προστασία συνεπώς των ατομικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να φθάνει μέχρις αναιρέσεως των αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας, όπως αυτά κάθε φορά προσδιορίζονται από το Σύνταγμα και τη νομοθετική λειτουργία, ως υπέρτατης έκφρασης της λαϊκής κυριαρχίας.»

Όχι, το παραπάνω απόσπασμα ΔΕΝ είναι μετάφραση κάποιου διατάγματος του τέλους της δημοκρατίας της Βαϊμάρης στα 1933, ούτε και κάποιου «σταλινικού» πογκρόμ των διαφωνούντων με το καθεστώς κατά τις δίκες της Μόσχας. Είναι η προχτεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου «Δικαιοσύνης» σχετικά με τις κάμερες παρακολούθησης των διαδηλωτών και την παραίτηση (δες 1, 2, 3) των μελών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Και μάλλον ό,τι αποκαλυπτικότερο για αυτήν την υπόθεση.

Βάλαμε τη λέξη «Δικαιοσύνη» σε εισαγωγικά για τους ίδιους λόγους που το υπουργείο βάζει σε εισαγωγικά τα «ατομικά δικαιώματα» πετώντας έτσι το προσωπείο του υπέρτατου επιχειρήματος περί «ανωτερότητας» της φιλελεύθερης δημοκρατίας έναντι άλλων «ολοκληρωτικών» καθεστώτων τα οποία αντιπάλεψε κι αντιπαλεύει, υποτίθεται, ο «ελεύθερος κόσμος» τόσο στην πρόσφατη ιστορία του όσο και, επί του παρόντος, διεξάγοντας έναν ανήλεο, διαρκή πόλεμο στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη.

Από την πλευρά μας δεν τρέφουμε αυταπάτες περί «ατομικών δικαιωματων»: βλέπουμε δα καθημερινά με τί ζήλο τα υπερασπίζονται οι ίδιοι κύκλοι και φορείς σε κάθε απεργία, επικαλούμενοι το «ατομικό δικαίωμα στη δουλειά» ή/και «στις σπουδές» (βλ. των απεργοσπαστών ή των απλών σπαστών/αντικαταληψιών) κάθε που μια κινητοποίηση ταράζει το χρονικό συνεχές και την κοινωνική ειρήνη της μισθωτής εκμετάλλευσης και της επιχειρηματικής εκπαίδευσης.

Ένα διαρκές «καθεστώς έκτακτης ανάγκης» έχει κηρυχθεί, άρρητα όσο και αποτελεσματικά, ενάντια σε όποιον αντιστρατεύεται την πολιτική τους σε εθνική ή διεθνή κλίμακα. Μια ζώνη «εξαίρεσης» από τη νομιμότητα του (συνταγματικού) δικαιώματος της απεργίας ή του συνέρχεσθαι δημιουργείται λοιπόν κάθε φορά που οι ζωντανές κοινωνικές δυναμεις αμφισβητούν την παντοκρατορία της «μοναδικής σκέψης» της θριαμβεύουσας φιλελεύθερης δημοκρατίας. Ο θρίαμβος της όμως είναι, φευ, το καθημερινό προϊόν της έμπρακτης ακύρωσης και του τέλους των περίφημων «αρχών» που υποτίθεται συνιστούν την υπεροχή της απέναντι σε κάθε λογής «ολοκληρωτισμό». Τα παραδείγματα που έρχονται προς επίρρωση αυτής της διαπίστωσης δυστυχώς αφθονούν.

Άρα τα τρέχοντα αμαλγάματα που συσχετίζουν ναζισμό, σταλινισμό και θεοκρατικά καθεστώτα για να αποδείξουν την ανωτερότητα της δυτικής «δημοκρατίας» αποδεικνύονται μάλλον αιθάλη ανοησίας που προσπαθεί να κρύψει τις ομοιότητες του σύγχρονου πολιτικού φιλελευθερισμού με ό,τι ονομάζει «ολοκληρωτισμό».

Όποιος όμως συμμετέχει σε ένα παιχνίδι στο οποίο οι κανόνες δεν είναι σεβαστοί ούτε καν από αυτόν που τους θέτει, παίζει «εν ου παικτοίς». Δε μας μένει λοιπόν παρά να υπερασπιστούμε την απλή λογική καθώς προκύπτει από μισή χιλιετία πολιτιστικών κατακτήσεων του «ορθού λόγου»:

Ή λοιπόν αυτοί οι κύριοι που θέτουν τους κανόνες του παιχνιδιού στο σύγχρονο κόσμο, θα τους σεβαστούν -έστω και στο ελάχιστο-, ή θα ασκούμε κι εμείς στο εξής ανεμπόδιστα το δικαίωμα της υπεράσπισης των «αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας» ενάντια στα επιμέρους «ατομικά δικαιώματα» (είτε είναι εργοδοτικά, είτε απεργοσπαστικά). Κι αν το κάνουν αυτό οι εργαζόμενοι και η νεολαία, κι επειδή ακριβώς δε θα το κάνουν εν κρυπτώ σε κάποιο «θάλαμο επιχειρήσεων» της ΓΑΔΑ ούτε σε κάποιο λόμπυ-κογκλάβιο που ετοιμάζει νέους αντιλαϊκούς νόμους και κανόνες, αλλά στους χώρους δουλειάς και στους δρόμους όπου πάλλεται η ψυχή και το σώμα των «αντικειμενικών συμφερόντων της κοινωνίας», είναι βέβαιο πως θα το κάνουν στ’αλήθεια και θα το κάνουν μέχρι τέλους.

Παίζουμε;

 

3 Σχόλια to “ο (νέος) «δημοκρατικός» ολοκληρωτισμός”

 1. Καλημέρα. Έχω κάνει κι εγώ ένα σχολιάκι – σεντονίστικο λίγο – στο δικό μου χώρο.
  http://regimientocinqo.wordpress.com/ (κλικ στο «Τί παίζει με την παραίτηση του Προέδρου και των μελών της ΑΠΔΠΧ;»).

 2. Συμφωνώ με την ανάλυση.

 3. ΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ Κ Α Ρ Α Ν Ι Κ Α ΓΕΩΡ-ΝΙΚΟΛ.

  ΤΖΑΝΑΒΑΡΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ , ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛ, ΒΛΑΣΣΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΚΟΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ , ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔ, ΜΠΟΥΡΟΥΣΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ,
  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ , ΜΟΥΡΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΣ , ΖΕΓΚΟΣ ΚΩΝ., ΧΑΡΙΣΜΙΑΔΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ , ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ ΠΑΝ. , ΚΑΡΓΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ,
  ΒΑΛΕΝΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ, ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝ., ΑΡΜΕΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΕΞΑΡΧΟΣ ΜΙΧΑΗΛ , ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ , ΜΑΥΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ, ΤΣΑΓΔΗ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ , ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ , ΣΑΡΡΗ – ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛ , ΜΙΧΑΗΛ – ΑΝΝΑ ΔΕΛΗΝΙΚΟΛΑ – ΘΕΟΔΩΡΟΥ , ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ ΔΗΜ,
  ΜΑΙΣΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΚΑΤΣΑΜΑΓΚΟΣ ΓΕΩΡ., ΒΙΔΑΛΗΣ ΙΩΑΝ
  ΤΡΑΠΕΖΑ UNICREDITO ITALIANO (ΑΠΑΤΗ 2.000.0000ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΠΑΤΗΡ – ΥΙΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑ)
  ΠΑΓΩΝΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ , ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΓΕΩΡ, ΔΙΟΝΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΚΑΡΑΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΛΟΓΙΑ
  ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ κ.ΤΖΑΝΑΒΑΡΑ

  ΜΩΡΑΪΤΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ

  ΤΟΥΡΜΟΥΣΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  ΚΟΣΜΑΪΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

  ΔΗΜΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

  ΜΑΓΓΑΝΑ ΜΑΡΙΑ

  ΨΗΜΙΤΗ ΕΙΡΗΝΗ

  ΦΙΛΛΙΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

  ΚΑΝΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  ΜΩΫΣΗ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ

  ΚΑΤΣΑΡΕΛΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

  ΣΑΡΒΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  ΠΑΠΑΤΩΛΙΚΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

  ΚΟΥΚΟΥΤΣΕΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

  Κ Α Ι Ο Χ Ι ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΙ
  ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΣ (ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: