ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ!

Αηδία, απέχθεια και μίσος! Πριν γράψουμε αυτό το ποστ, αναρωτηθήκαμε αν αξίζει τον κόπο να δώσουμε έστω και την ελάχιστη συνέχεια στον όζοντα έμετο που δημοσίευσε ο γνωστός και μη εξαιρετέος Γ. Μαρίνος στο «Βήμα της Κυριακής», αλλά τέτοια δυσωδία δεν αντέχεται να μείνει αναπάντητη! Είναι η πρώτη, εδώ και πολλές δεκαετίες ίσως, απόπειρα ποινικοποίησης της αριστεράς ως τέτοιας από τις σελίδες του mainstream αστικού και δη «προοδευτικού» τύπου. Ούτε λίγο ούτε πολύ, όποιος είναι αριστερός ή ασκεί κριτική στο κρατούν κοινωνικό καθεστώς, είναι ή θα καταλήξει νομοτελειακά ναρκομανής, ληστής ή άλλου τύπου εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου.

«Μ’ όποιον δάσκαλο καθήσεις» τιτλοφορείται το έμεσμα, όπου με αφορμή την πρόσφατη σύλληψη του γιου του Ν. Βούτση του ΣΥΡΙΖΑ, ο συντάκτης προβαίνει σ’έναν «οδυνηρό σχολιασμό», για να επισημάνει το γεγονός πως αν τα παιδιά μαθαίνουν πως είναι κακό πράγμα η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η κοινωνική αδικία, η κρατική βία ενάντια στους αδυνάτους, ε, τότε εγκληματίες θα καταλήξουν. Αυτά διαπιστώνει ο «καλός οικογενειάρχης», που αναλαμβάνει να υψώσει το ανάστημα των απανταχού νοικοκυραίων απέναντι στα δήθεν «αριστεροκρατούμενα ΜΜΕ», που δήθεν καθυβρίζουν όποιον τολμά (σαν την αφεντιά του) να στιγματίζει το «αυτονόητο».

Τούτο το ταπεινό blog κρίνει ως ελάχιστο καθήκον του, να στιγματίσει το φασισμό που φαίνεται να εισβάλλει από όλες τις διαθέσιμες διόδους και χαραμάδες και στους πλέον απαραβίαστους χώρους της κοινωνικής και πολιτικής μας ζωής. Τούτο το ταπεινό blog που είναι αριστερό και δεν ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ, ανησύχησε από τις πρώτες αναγνωριστικές πτήσεις των αρπαχτικών κάποιων ΜΜΕ και κάποιων blog πάνω από ένα οικογενειακό δράμα μιας αριστερής οικογένειας, μα τώρα βλέπει πως τα αντιτρομοκρατικά σήριαλ και τα παραληρήματα περί ασύμμετρων απειλών με τα οποία προσπαθούν να ταΐσουν την κοινωνία εδώ και κάποια χρόνια, εκβάλλουν στον πιο απροκάλυπτο ολοκληρωτισμό, που ντυμμένος με τα πλουμίδια της «δημοκρατίας» ενσκήπτει ξανά γυμνός και αποκρουστικός ενάντια στους υπηκόους του, στιγματίζοντας όχι πια αυτό που ίσως έκαναν μα αυτό που είναι.

Οι συντάκτες τούτου του blog θεωρούν χρέος τους απλά να θυμίσουν πως η αριστερά σε τούτη χώρα είχε δασκάλους σαν τον Λεκατσά, τον Γληνό και τον Τεμπονέρα κι είναι περήφανη γι’αυτούς. Ή σαν τον Πλουμπίδη και το Μπελογιάννη πάνω στο αίμα των οποίων χτίστηκε τούτη η «δημοκρατία», η ζωή και η καριέρα αναρριχητικών φυτών σαν του εν λόγω συντάκτη που στο όνομα μιας ανάπηρης ελευθερίας και του μέλλοντος των 700 ευρώ, παραφυλάνε (αυτός κι οι ομοιοί του) στη γωνία τη νεολαία, με το εκσυγχρονισμένο ρόπαλο του χωροφύλακα και τη ρυπαρή τους γραφίδα στο χέρι. Και παίζει εν ου παικτοίς όποιος τολμά με τέτοια διαπιστευτήρια να κάνει μάθημα πολιτικής ηθικής στην αριστερά.

Τούτο το blog νιώθει τώρα δα την ανάγκη να πει, έστω για μια στιγμή, έστω και ως ελάχιστο αντανακλαστικό κοινωνικής ευαισθησίας και κριτικής σκέψης:

ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ ΣΤΟΥΣ ΚΟΝΤΥΛΟΦΟΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ, ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟΥ, ΦΑΣΙΣΜΟΥ!

Advertisements

12 Σχόλια to “ΠΙΣΣΑ ΚΑΙ ΠΟΥΠΟΥΛΑ!”

 1. Φοβάμαι πως λες τη μισή αλήθεια.

  Απεχθής ο αιώνιος «Πρωτοετής της Νομικής». Εξίσου απεχθής όμως και η μερίδα της αριστεράς που- ναι, έχει δίκιο σε αυτό ο Μαρίνος – βαυκαλίζει και διαφθείρει… κατηγορώντας για τα πάντα την άτιμη κενωνία, αθωώνοντας σκανδαλωδώς το άτομο για όλα και εφευρίσκοντας εξαγνιστικές συλλογικές ευθύνες. Ποιά είναι αυτή η αριστερά; Μια γεύση εδώ…

 2. αφού λοιπόν πιστεύεις πως κανείς δεν είναι αθώος, να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι. ήτοι: αν δεχτούμε τη θέση σου περί «αντεστραμμένου λαϊκισμού», είναι άλλο να λαϊκίζεις στο πλευρό των ισχυρών και της καθεστηκυίας τάξης κι άλλο στο όνομα των αδυνάτων.
  κι αν αυτός ο «λαϊκισμός» (προβληματικός όρος…) είναι η άλλη όψη του παλιου «πρώτοι στα μαθήματα πρώτοι στους αγώνες», αν ο αλαβάνος εκφράζει μιαν αριστερά ανεπαρκώς συνδεδεμένη με τα κοινωνικά υποκείμενα που θέλει να εκφράσει, ο μαρίνος είναι η φωνή εκείνων που «λατρεύουνε την τάξη», που όπου την ακούς «ανθρώπινο κρεας μυρίζει». και χάνεις το μέτρο αν λες πως αυτά είναι εξίσου απεχθή…
  Όσο για τα παιδιά του δημοτικού και την αντιγραφή: ναι, στο σχολείο για το οποίο αξίζει να δουλεύει κανείς η αντιγραφή δεν έχει καμία θέση. Όχι γιατί απαγορεύεται, αλλά γιατί δεν έχει νόημα. Δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό από επτάχρονα και οκτάχρονα που έχουν τόσο ποτιστεί με το δηλητήριο του πιο αλλόκοτου και αδιέξοδου ανταγωνισμού, ώστε ένω για παράδειγμα ζωγραφίζουν όλα μαζί κατηγορούν το ένα το άλλο φωνάζοντας: «κυρία, κύριε ο τάδε/ η τάδε αντιγράφει!» Τίποτα πιο θλιβερό και καταστροφικό για τα παιδιά αυτά.

 3. παιδί μου διαβάζεις τη λαμπρακοφυλλάδα; πώς αντέχεις; η μόνη χρησιμότητα της είναι να την βάζεις για πάτω στο κλουβί του καναρινιού. ειδικά τα πονήματα του Μαρίνου δλδ…

  εγώ έχω κόψει τέτοια ναρκωτικά πάντως (παίρν άλλα βέβαια: γνωστή πασοκοφυλλάδα που μου έχει γίνει συνήθεια γμτ).

 4. Μαύρο Χάλι, δεν διαφωνώ σε τίποτα! Ούτε και με την Κόκκινη Συντρόφισσα Κροτ διαφωνώ, αν και εκείνα τα σοκολατάκια Neuhaus ακόμα να μού τα ΄φερει…

  Σ;)))

 5. προς Κρότκαγια:
  ομολογούμε με συντριβή ότι το κάνουμε, ηλεκτρονικώς, αλλά κατά Δευτέρα, Τρίτη. Και συνήθως «Νέες Εποχές». Το παρόν μας το σφύριξε ένας φίλος, με την ταυτόχρονη παράκληση: «γράφτε κάτι ρε!»
  («συνήθεια γμτ.» σημαίνει «συνήθεια γαμάτη» ή «συνήθεια ρε γαμώτο»;)

  προς Μαύρο Γάτο:
  Το υποψιαζόμασταν λίγο, λαμβάνοντας υπόψη το blog σας. Είναι σημαντικό θέμα η προσωπική ευθύνη και καλά κάνετε να το θίγετε. Σκοπεύουμε να επανλέθουμε, από άλλη σκοπιά, πάλι όμως αναφορικά με την προσωπική, την συλλογική ευθύνη και την αριστερά. Να δούμε πότε θα τα καταφέρουμε.
  Αναλαμβάνοντας ωστόσο hic et nunc τις προσωπικές ευθύνες που μας αναλογούν, θα ασκήσουμε κάθε δυνατή (θεμιτή και ημιθεμιτή) πίεση στην «Κόκκινη Συντρόφισσα Κροτ», ώστε να παραλάβετε τα Neuhaus.

 6. Το Βήμα δεν είναι η εφημερίδα που θα μπορούσες να τη διαβάσεις ως αριστερός. Άνετα ,όμως, θα μπορούσες να τη διαβάσεις αν θέλεις να βρεις τρόπους να εναντιώνεσαι στην αριστερά. Έχει πάψει προ πολλού να ενδιαφέρει. Το εύκολο ανάθεμα στην αριστερά, είναι μόδα, δυστυχώς.

 7. προς Κλειδαρότρυπα:
  όχι δεν το διαβάζεις το Βήμα, αν θέλεις να διαβάσεις μια αριστερή εφημερίδα. Θεωρούμε όμως ότι το νέο γενναίο βήμα στην ποινικοποίηση της αριστεράς περνάει και από τα γραπτά του αστικού τύπου. Μας θίγει άμεσα αυτή η εξέλιξη, μας ενδιαφέρει ως τέτοια και νομίζουμε ότι οφείλουμε μια απάντηση.

 8. σωστά. σωστά, μόνο που ειδικά το Βήμα και τα Νέα ΔΕΝ διαβάζονται! Καλύτερα δλδ Θέμα και Αυριανή! (μπλιαξ, μπλιαξ, μπλιαξ!).

  Το γμτ σημαίνει γαμώτο, αλλά αν θες το κρατάς σαν άσσο στο μανίκι, αν χρειαστούν στοιχεία για την διαγραφή μου!

  Ο Μαυρος Γάτος, αν θέλει τα σοκολατάκια του, πρέπει να θυμηθεί ότι μου χρωστάει κάτι τρίγωνα πανοράματος! Δεν επρόκειτο για προσφορά, αλλά για ανταλλαγή!

  Νομίζω πως έτσι και αποφασίσω να κάνω το μεταπράτη βέλγικης σοκολάτας, θα χεστώ στο τάληρο! 🙂

  (μη με λέτε «κόκκινη»! κοκκινίζω από ντροπη!)

 9. Αυτό το ανθρωποειδές,είχα την τύχη να το διαβάζω κάποια καλοκαίρια, (μετ)έφηβος λόγω του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» που κυκοφορούσε στο σπίτι της γιαγιάς. Πραγματικό σίχαμα τα editorials του, μ’έσπρωξαν ένα βήμα πιο γρήγορα στην Αριστερά (Αριστερά εννοώ όλο τον αντισυστημικό χώρο). Το τί μίσος & ανορθολογισμό αυτός ο τάχα μου «ορθολογιστής», δεν λέγεται…
  Δε θα κάτσω ν’αναλύσω το λίβελλό του, απλώς θ’αρκεστώ να τονίσω πως αυτά που ΜΑΣ ενώνουν είναι πιο πολλά…

 10. ο μπαμπάς της Μυρτώς Says:

  Ο Μαρίνος. Εφηβική ανάμνηση από τη δεκαετία του 80, ακόμα και τότε να καταλαβαίνω ότι γράφει πίπες. Και φοιτητική στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν μοθ ήταν πολύ πιο εύκολο να καταφύγω στον χλευασμό και ξεκινούσα τον κυριακάτικο καφέ με αυτόν: τον διάβαζα στον αδερφό μου ή αυτός σε μένα και γελούσαμε. Το καλύτερο ήταν που, οτιδήποτε και αν έγραφε ,θα έβρισκε έναν τρόπο να χώσει ένα σιχτίρισμα στο ΚΚΕ, συνήθως εντελώς άσχετα. Και κάθε Χριστούγεννα έγραφε (θα πρέπει να γράφει ακόμα) κάτι πολύ χριστιανικό και φιλανθρωπικό, που δεδομένου του «αγριανθρωπισμού» του (που θάλεγε κι ο Πουλιόπουλος) πάντα μου θύμιζε την ιστορία του τσιγκούνη Σκρουτζ που τον πιάνει το πνεύμα των Χριστουγέννων κλπ. Έχω επίσης να δηλώσω ότι σχετικά πρόσφατα τον είδα από κοντά στο αεροδρόμιο κι είναι όντως εντελώς σιχαμένος. Ήταν καλεσμένος να μιλήσει προεκλογικά στα Χανιά (στις νομαρχιακές) και μίλαγε στο κινητό λίγο πριν μπούμε στο αεροπλάνο: είχε φορέσει ένα καλοκάγαθο μετριόφρον ύφος αλλά ενημέρωνε με πολύ δυνατή φωνή τον συνομιλητή του για τις κινήσεις του, έτσι που να είναι σίγουρος ότι όλη η πτήση είχε προσέξει ότι μαζί της είναι ο διάσημος Μαρίνος.
  Γιατί τα λέω αυτά; Επειδή έχουν συμβάλει στο να τον έχω στο μυαλό μου ως γραφικό κι αξιολύπητο, μάλλον, παρά ως επικίνδυνο αντίπαλο που έχει το κοινό του. Κακώς ίσως. Για όσους από μας μένουν στην Ελλάδα, πάντως, πιο σοκαριστικό ήταν το πρωτοσέλιδο της Απογευματινής (συγκεκριμένα τα 3/4 της πρώτης σελίδας) που κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλαβάνο. Με σχόλια του τύπου: να γιατί ο Αλαβάνος μιλώντας στο Ηράκλειο προσφώνησε το κοινό του ταραξίες κλπ΄. Και ζητώντας δήλωση μετανοίας. Για όποιον δεν την
  παρακολουθεί, να πω η Απογευματινή έχει εξελιχθεί στην κατεξοχήν συστηματική κωλοφυλλάδα, με άκρες και γραμμή από την πρεσβεία κάποτε, και πάντως υπηρετεί σε κάθε συγκυρία τους βασικούς στόχους που έχουν θέσει οι πιο αντιδραστικοί κύκλοι του κεφαλαίου.
  Φαντάζομαι ότι και στα περισσότερα κανάλια θα έπαιξε το θέμα, αλλά δεν το παρακολούθησα: για λόγους ψυχικής υγείας δεν βλέπω τηλεόραση.

  Άσχετο, αλλά επωφελούμαι μια που είναι η πρώτη φορά που γράφω:
  αιτούμαι να αλλάξει η γραμματοσειρά και το χρώμα και το μέγεθος των γραμμάτων στα σχόλια, ή ό,τι άλλο φταίει και δεν διαβάζονται εύκολα.

 11. @όλους: μας συγχωρείτε για τη διακοπή στη δραστηριότητα του μπλογκ που οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας που δεν είναι της προκειμένης..

  @Μπαμπά της Μυρτώς
  καλωσήλθες!
  για τον Μαρίνο τι άλλο να πούμε… Προφανώς η “παρέμβασή” του ταιριάζει στο φαιό χρώμα του σκηνικού που την γεννά και την υποδέχεται. (ελέγχεται επίσης αν είναι κατάλληλος για τη δύσκολη ώρα της κυριακάτικης αφόδευσης…)

  Έχεις δίκιο για το χρώμα και το μέγεθος της γραμματοσειράς των σχολίων. Το παλέψαμε αλλά δεν γίνεται τίποτα. Τα περιθώριά παρέμβασής μας στο σημείο αυτό είναι μηδαμινά. Μόνη λύση η συνολική αλλαγή θέματος, που ωστόσο απαιτεί εξαιρετικά χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ίσως τις ξεκινήσουμε.

 12. ο μπαμπάς της Μυρτώς Says:

  επανέρχομαι για τις δεξιές εφημερίδες γιατί αγανάκτησα: η Απογευματινή ανταγωνίζεται σήμερα με τον Αδέσμευτο Τύπο για το ποια θα επιτεθεί πιο χυδαία στις καταλήψεις. Ο Αδέσμευτος όμως της έριξε χτες: η Ελευθεροτυπία έίχε κάνει 3 μέρες θέμα την έκθεση για τα βασανιστήρια στους μετανάστες και τις δολοφονίες τους κλπ από τους λιμενικούς, και ο Αδ Τ έμμεσα απαντούσε με πρωτοσέλιδο ότι οι μετανάστες πια είναι πάρα πολλοί και δεν χωράνε άλλοι και πρέπει να σταματιούνται οπωσδήποτε στα σύνορα κλπ. Όχι ότι ήταν καθαρά δικιά του πρωτοβουλία: η Μπακογιάννη έκανε τέτοιες δηλώσεις (η υποτιθέμενη φιλελεύθερη). Το χειρότερο όμως ήταν η διαδήλωση στο Αιγάλεω, από ανθρώπους που δήλωναν ότι συμπονούν τους μετανάστες, για την εγκληματικότητα που φέρνουν (και το ακόμα χειρότερο είναι ότι σ’ ένα βαθμό έχουν δίκιο): ζητούσαν αφενός το κράτος/δήμοι να διαθέσουν χρήματα για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των μεταναστών που ζουν στην Αθήνα, αφετέρου να εμποδίσουν άλλους να έρθουν στην Ελλάδα. Τι λέμε/κάνουμε γι’ αυτούς;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: