Τα αγαθά της ελευθερίας και η αγνωμοσύνη των Ossis

kellagermany200pxw.pngΕνώ το είχαμε από μέρες το θέμα του σημερινού μας ποστ, επετειακό, επίκαιρο, για την ημέρα των εορτασμών για την επανένωση των Γερμανιών, αυτό … εξαφανίστηκε. Η καταπληκτική αφίσα-διαφήμιση ενός πάρτυ, η οποία τα έλεγε όλα σε καμιά δεκαπενταριά λέξεις, είχε εξαφανιστεί σήμερα το μεσημέρι, που βγήκαμε να την φωτογραφίσουμε και να σας την παρουσιάσουμε. Απογοητευτήκαμε, είπαμε να μην γράψουμε τίποτα, το μαύρο εκ των μαυροχαλι επέμενε, οπότε, έστω χωρίς συμπυκνωμένες τις χίλιες λέξεις …
Η αφίσα διαφήμιζε ένα γιγαντιαίο πάρτυ για την Δευτέρα, δεδομένης της αργίας της Τρίτης. Το διασκεδαστήριο φέρει το καλαίσθητο όνομα: Saustall, «Γουρουνόσταβλος» δηλαδή (το «χοιροστάσιο» θα ήταν πολύ εξευγενισμένο εν προκειμένω) και η αφίσα του αντιστοίχως είχε αισθητική αφίσας επαρχιώτικου ντίσκο-κλαμπ σε πενταπλάσιο φορμάτ.

Το πάρτυ έφερε τον μεγαλόπρεπο τίτλο «πάρτυ της επανένωσης», θα είχε, αν θυμόμαστε καλά τέσσερα floors, εξ-εφτά dj’s και ένα bikini-show. Μεγαλεία.
Αυτό που θυμόμαστε πολύ καλά ήταν η εξαιρετική ατραξιόν: «το πρώτο ποτό δωρεάν για τους Ossis», αστερίσκος. Και κάτω-κάτω η διευκρίνηση: «Μόνο με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.» Έτσι τυχόν διψασμένοι τζαμπατζήδες έφηβοι Wessis, που θα ήθελαν να εκμεταλλευτούν την εξαιρετική φιλοξενία που προσφέρει η Δύση στους φτωχούς συγγενείς θα αποτρέπονταν δραστικά.
Ζηλευτή τύχη οι Ossis, εξαιρετική αντίληψη για την ουσία της επανένωσης από το διαφημιστικό τμήμα του «Γουρουνόσταβλου», θαύμα που σήμερα πια, 17 χρόνια μετά την επανένωση, αντί οι Ossis να κρύβουν την ταυτότητά τους καλούνται πια να την επιδεικνύουν υπερήφανοι και ανταμοίβονται γενναία γιαυτό.
Εν τω μεταξύ η πρώην Ανατολική Γερμανία εξακολουθεί να παραμένει ζώνη (σημαντικά) φτηνότερης εργασίας, δυσανάλογα φτηνότερης σε σχέση με το κόστος ζωής εκεί, η «ανάπτυξη» εντοπίζεται σε ορισμένα ελάχιστα κέντρα — κάτι γενικά πρωτοφανές για την εξόχως πολυπολική Γερμανία — και ειδικά μετά την επιβολή της Ατζέντα 2010 και την αναμόρφωση των επιδομάτων ανεργίας οι συνθήκες ζωής για το πλήθος ανέργων έχουν χειροτερεύσει σημαντικά. Η συζήτηση έχει σχεδόν πάψει πια να αφορά το πώς η πρώην ανατολική Γερμανία βίωσε (και βιώνει) μια (ομολογουμένως κάπως μετριασμένη) εκδοχή του ληστρικού καπιταλισμού που επιβλήθηκε σε όλες τις πρώην ανατολικές χώρες. Το πόσο προβληματική ήταν η απόφαση για την εξαγορά/επανένωση και τον τρόπο που υλοποιήθηκε. Και προσανατολίζεται πλέον στην ενοχοποίηση των Ossis που πάσχουν ανεξήγητα από Ostalgie.
Αν το καθεστώς της ανατολικής Γερμανίας ήταν ανελεύθερο, κι αν αυτοί που το έζησαν νοσταλγούν έστω και κάτι από εκείνη εποχή του, πρέπει ίσως να σκεφτεί κανείς, μήπως μετά από 17 ολάκερα χρόνια έχουν και πραγματικούς λόγους, εκτός από μιαν ομαδική παράκρουση.

Υ.Γ. Μετά την τριετή ή τετραετή τηλεοπτική και κινηματογραφική Ostalgie, η τηλεόραση φέτος, αυτή την εβδομάδα, το έριξε σε ταινίες που τονίζουν την αγριότητα της Στάζι και το απάνθρωπον του τείχους. Έχει έρθει η ώρα, η φιλόξενη δύση να ξαναθυμηθεί και να ξαναθυμίσει την ορθοδοξία της. Εξάλλου πληθαίνουν οι φωνές η περίοδος μετά την επανένωση να ενταχθεί στο πρόγραμμα της σχολικής ιστορίας.
Υ.Γ. 2 Στην Ελβετία οι Ossis δουλεύουν μαύρα, κυρίως στις οικοδομές, με όρους ανάλογους με εκείνους που ισχύουν για τους Πολωνούς ή τους Ρουμάνους εργάτες στην Γερμανία. Σχεδόν χωρίς όρους δηλαδή, εύκολη λεία στα νύχια των μεσαζόντων και των εργοδοτών.

5 Σχόλια to “Τα αγαθά της ελευθερίας και η αγνωμοσύνη των Ossis”

 1. bikini show?
  _____________

  έχοντας περάσει ένα χρόνο από τη ζωή μου στην ωραία Αλσατία, είχα την τύχει να συνατήσω πάρα πολλούς Γερμανούς, Δυτικούς βεβαίως.
  Εν έτει 2003, κανείς δνε ήταν και πολύ χαρούμενος με την ένωση -είναι γνωστό πως το εθνικό φρόνημα και η αίσθηση του έθνους στην Γερμανία είναι μηδαμινό να το πω? ανύπαρκτο να το πω?
  Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται η λέξη Volk έναντι της λέξης Nation.
  Τεσπα, δύο τύποι μου έμειναν, ένας από το Bade (Στουτγκάρδη νομίζω) και ένας από ένα μέρος κοντά στο Μόναχο: και οι δύο δήλωναν σαφώς ότι η ένωση έκανε κακό. Ο πρώτος για οικονομικούς λόγους (μας πέσαν οι δείκτες μας) και ο δεύτερος για εθνικοειδείς λόγους (τι σχέση έχουμε εμείς με αυτούς? κι οι Αυστριακοί γερμανικά μιλάνε, δεν είμαστε το ίδιο!).
  Εδώ που τα λέμε και οι Αλσατοί κι οι Λουξεμβούργιοι σχεδόν γερμανικά μιλάνε, αλλά αυτούς δεν θα είχε πρόβλημα να τους προσαρτήσει ο Βαυαρός, υποπτεύομαι.

  Άντε, άνοιξε καμιά σαμπάνια να γιορτάσουμε!
  Prost!

 2. μα ΕΛΕΟΣ, όμως… BIKINI SHOW?!?!?!?!?
  Τη Miss Piggy με bikini θα δείχνανε?

 3. ναι, η εθνική συνείδηση δεν είναι το ατού των γερμανών και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γιαυτό, που σχετίζονται όχι μόνο με την περίοδο μετά αλλά και πριν τον 2. παγκόσμιο πόλεμο. Αν και τα τελευταία χρόνια η ιδέα ενός «υγιούς πατριωτισμού» κερδίζει αφόρητα έδαφος. Όσο για την εκτίμηση των δυτικογερμανών αναφορικά με την επανένωση, έχω την γνώμη πως υπάρχει βεβαίως η αρνητική (και ίσως είναι ακόμα πλεοψηφία), υπάρχει όμως και η αντίθετη άποψη. Αυτό που μας τσαντίζει είναι ότι σχεδόν κανείς στην Δύση, τουλάχιστον από όσο ξέρουμε, δεν βάζει το θέμα, τι θα ήταν πραγματικά καλύτερο για την Αν. Γερμανία.

  Υ.Γ. Δυστυχώς κανένα έλεος. Κάθε μέγα-πάρτυ που σέβεται τον εαυτό στον επαρχιώτικο νότο έχει και ένα bikini-show. Αυτό με την Miss Piggy δεν το καταλάβαμε. Μήπως το έγραψες χάριν του ομοιοτελεύτου: Piggy-bikini; (Μας έχει αρρωστήσει όλους ο «λίγο ψυχάκιας πολύ στιχάκιας» ή είναι ιδέα μας;)

 4. 😆

  όχι. η miss Piggy ήταν έμμεση αναφορά στο «χοιροστάσιο» κλαμπ. θα του πήγαινε, όχι?

  καλά πόσο βλάχοι είναι αυτοί οι νότιοι ρε παιδί μου? μα πόσο βλάχοι!

 5. είναι, είναι πολύ βλάχοι. Το καλύτερο όμως είναι ότι ξεχειλίζει η υπερηφάνια από τα μπατζάκια τους γι’ αυτό. Από την άλλη αυτό είναι το συναρπαστικό στη Γερμανία. Η πολυπολικότητα, το αντίθετο του γαλλικού συγκεντρωτισμού.
  Υ.Γ. Άμα θολώνει ο νους του ανθρώπου … Τα καλύτερα λογοπαίγνια ούτε που τα βλέπει 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: